Schoolkantine moet gezond én duurzaam zijn

In de NRC van 17/18 augustus wordt in het artikel 'De verleidingen van de kantine' aandacht besteed aan een – door de overheid gefinancierd- initiatief van het Voedingscentrum om schoolkantines in Nederland gezonder te maken. Bij Jongeren Milieu Actief (JMA) juichen we dit project, 'De Gezonde Schoolkantine', van harte toe. Maar we zien ook een gemiste kans: naast gezond zouden schoolkantines ook duurzaam moeten zijn.

Amsterdam, 26-08-2013

JMA heeft de afgelopen jaren bij het project 'Green Canteen', waarin we leerlingen ondersteunen in het verduurzamen van hun schoolkantine, ervaren dat scholieren daar ook voor open staan.

Als jongeren niet wéten wat ze eten, zullen ze ook niet de overstap maken naar duurzame consumptie. Daarom leren scholieren bij Green Canteen ook meer over voedsel, door zelf op een creatieve manier onderzoek te doen naar de herkomst van hun eten. Op dit moment hebben landelijk 26 middelbare schoolklassen meegedaan aan Green Canteen, en er komen steeds meer aanvragen. Daarom is onze ambitie om het project in 2014 op te schalen. Het zou het geweldig zijn als we dan samen kunnen werken met 'De Gezonde Schoolkantine'. Als we onze krachten bundelen, slaan we twee vliegen in één klap en kunnen scholieren straks gezond én duurzaam lunchen in hun kantine.

 

Thessa Meijlis is coördinator van JMA

Kijk hier voor meer informatie over ons project Green Canteen

Document acties