Nederlandse bands strijden voor oerwoudvrije Magnum

Amsterdam, 17 juli 2013 – Vijftien bands uit het hele land verzamelen handtekeningen voor de campagne van Milieudefensie en Jongeren Milieu Actief voor een oerwoudvrije Magnum.

De bands zetten hun liedjes in om aandacht te vragen voor de campagne van de milieuorganisaties voor duurzamere Magnums, waarvoorgeen oerwoud in Zuid-Amerika verdwijnt. Vandaag komt de band Villeneuf naar buiten met het nummer Homegrown dat speciaal opgenomen is voor de campagne. Nadat mensen hun handtekening hebben gezet kunnen ze stemmen op hun favoriete band. Als er een oerwoudvrij ijsje komt, wordt die vernoemd naar de band met de meeste stemmen.

“Zoiets moois en ongerept als het regenwoud, dat moet je koste wat kost beschermen en behouden,” aldus zanger van Villeneuf Michiel van Poelgeest. “Multinationals, zoals Unilever, kunnen hier een rol in spelen door de voorbeeldfunctie die zij vervullen. Laat zien dat het anders kan.”

De milieuorganisaties voeren campagne voor een Magnum gemaakt van melk waarbij de koeien geen soja uit Zuid-Amerika gevoerd krijgen. Onze koeien krijgen soja bijgevoerd om de melkproductie te verhogen, deze soja komt vooral uit landen als Brazilië en Argentinië waar de grootschalige sojateelt zorgt voor het verdwijnen van bos. Door producten in de markt te zetten die komen van koeien die alleen gevoerd zijn met gewassen die dichterbij huis worden geteeld, willen de organisaties de druk op de Zuid-Amerikaanse natuur verminderen.

“Met talent van eigen bodem hebben we de handen ineen geslagen om ook veevoer van eigen bodem te krijgen,” aldus Hugo Hooijer van Milieudefensie. De milieuorganisaties gaan diverse zomerfestivals langs om zo veel mogelijk steun te verwerven voor hun duurzame ijsje. Hooijer: “We hopen dat Unilever als duurzame koploper de wens van al deze mensen in vervulling laat gaan.”

Onder de noemer Kleine Hoefprint voeren de milieuorganisaties al langer campagne voor verantwoorde regionale zuivelproducten. Eind juni werd de eerste oerwoudvrije kaas gepresenteerd. De kaas, gemaakt door kaasfabriek Aurora was 12.000 keer besteld.

Op de website www.kleinehoefprint.nl worden opnames van de bands gedeeld die speciaal voor de campagne opgenomen zijn. Zie hier de opname van Villeneuf met het nummer Homegrown.

 

Lees hier meer over de Kleine Hoefprint campagne

Document acties