Jongeren organiseren duurzame modeshow op de Dam

Amsterdam, 7 juni 2013 - Jongeren Milieu Actief (JMA) organiseert op zaterdag 15 juni de duurzame modeshow ‘Fashion for the Future’.

Om 13.00 uur wordt op de Dam in Amsterdam duurzame mode getoond op een groene catwalk. Voorbijgangers kunnen daarna gelijk verantwoord shoppen via een door JMA uitgestippelde duurzame winkelroute.

Toegankelijker voor jongeren
‘Fashion for the Future’ moet duurzame mode toegankelijker maken voor jongeren. De modellen dragen duurzame en eerlijke tweedehands én nieuwe kleding van diverse winkels uit Amsterdam. Langs deze winkels heeft JMA een route uitgezet, zodat het makkelijker wordt om leuke en verantwoorde kleding te kopen. In de flyer die wordt uitgedeeld tijdens de modeshow zijn naast de winkelroute ook tips te vinden over wat jongeren zelf kunnen doen voor een duurzame en eerlijke toekomst. De flyer is binnenkort ook te vinden op de 'Fashion for the Future'.

Duurzaam is de toekomst
Sinds de recente ramp van het ingestorte pand van een kledingfabriek in Bangladesh, waarbij meer dan duizend doden vielen, zijn de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie actueler dan ooit. Ook is er steeds meer aandacht voor de milieuimpact van de productie van onze kleding. Afgelopen mei gaf 85 procent van de deelnemers aan het Jongeren Milieu Panel van JMA - een panel van 75 jongeren die hun mening over milieuproblemen delen met JMA- aan dat duurzame kleding de toekomst is. Toch koopt 70 procent van deze jongeren zelden duurzame kleding. 12 Procent doet dit zelfs nooit. Redenen hiervoor zijn een te hoge prijs of een onaantrekkelijk ontwerp. Tijdens de modeshow zal kleding worden getoond die niet alleen duurzaam, maar ook betaalbaar en fashionable is.

“In het nieuws komen steeds vaker de problemen in de mode-industrie ter sprake,” zegt JMA-voorzitter Caroline Verduin. “JMA merkt dat jongeren veel interesse hebben voor deze problemen en op zoek zijn naar alternatieven. Die alternatieven zijn er en wij laten ze zien.”

Fashion for the Future was een actie van de werkgroep Internationale Rechtvaardigheid. Kijk hier hoe jij lid kan worden van deze groep!

Document acties