JMA en Milieudefensie zetten oerwoudvrije kaas in de markt

Amsterdam, 11 december 2012 – Jongeren Milieu Actief (JMA) en Milieudefensie gaan de kaasmarkt op met een oerwoudvrije kaas onder de naam 'Kleine Hoefprint'.

Bij de productie van gangbare zuivel wordt melk van koeien gebruikt die worden gevoerd met soja. Het landgebruik van soja is een grote drijvende kracht achter ontbossing in Zuid-Amerikaanse landen, doordat er veel grond nodig is voor sojaplantages. Jaarlijks wordt in Nederland ruim 2 miljoen ton soja gebruikt als veevoer, voor de teelt hiervan zijn ruim een miljoen voetbalvelden nodig aan land. Daarnaast wordt het milieu vervuild en kampt de lokale bevolking met gezondheidsproblemen door het gebruik van heftig gif als glysofaat. Vanaf vandaag kunnen mensen een oerwoudvrije kaas bestellen.

De milieuorganisaties zetten een kaas met het merk 'Kleine Hoefprint' in de markt, om fabrikanten aan te zetten verantwoord te produceren, zonder dat de natuur in Zuid-Amerika ernstig wordt aangetast. “Jongeren weten niet dat er oerwoud sneuvelt in Zuid-Amerika voor hun Nederlandse stukje kaas,” aldus Thessa Meijlis coördinator van JMA. “Om de 'hoefprint' van het Nederlandse vee te verkleinen, willen we kaas van koeien die gevoerd zijn met in Europa geteelde gewassen.”

Op de website www.kleinehoefprint.nl kunnen consumenten een kaas bestellen waar geen Braziliaanse bomen voor gesneuveld zijn. Met de bestellingen willen JMA en Milieudefensie zuivelproducenten aansporen om verantwoorde kaas te gaan produceren. In de tweede helft van maart zal bekend worden welke fabrikant de bestelling krijgt. Meijlis: “Wij willen de zuivelfabrikanten laten zien dat er vraag is naar duurzame kaas door een zo'n groot mogelijke bestelling te plaatsen. Dat kunnen de fabrikanten niet negeren.”

Foto's van de actie

Download hier de hoge resolutie foto's van de startactie. Foto's door Michiel Wijnbergh.

Lees hier meer over de Kleine Hoefprint campagne.

Document acties