Duurzaam voedsel op de kaart in de 'Green Canteen'

Haarlem, 29 oktober 2012 – Jongeren Milieu Actief (JMA) opent vandaag de eerste duurzame Green Canteen op het Rudolf Steiner College in Haarlem. In deze Green Canteen worden biologische producten verkocht door medewerkers van zorgstichting Rozemarijn Sante. Green Canteen is een project van JMA waarin scholieren zelf aan de slag gaan voor duurzaam voedsel. In het geval van het Rudolf Steiner College heeft dit tot een nieuwe duurzame kantine geleid.

 

De Green Canteen is een van de vele acties die 30 leerlingen van de school hebben genomen met JMA om hun schoolkantine te verduurzamen. Zo verkochten de leerlingen biologische soep als protest naar vorige cateraar en besloten zij een duurzaamheidswerkgroep op te richten. In een door de leerlingen georganiseerd debat overtuigden de jongeren hun  schooldirectie van het belang van een gezonde en duurzame kantine. Vandaag gaat het eerste biologische broodje over de toonbank.

De leerlingen vinden dat er aandacht moet zijn voor een bewuste en gezonde leeromgeving. In de nieuwe Green Canteen wordt een vegetarische dag ingevoerd, alle producten uit het assortiment zijn biologisch en het zijn allen seizoens- en of streekproducten. “Het is mooi om te zien dat het enthousiasme en de inzet van de leerlingen heeft geleid tot een duurzame kantine,” aldus Thessa Meijlis, coördinator van JMA. “Hopelijk  volgen veel schoolkantines dit voorbeeld om ook echte 'Green Canteens'  te worden.” Het project Green Canteen is een van de resultaten van een landelijk project van JMA waarbij jongeren actief op zoek gaan naar de herkomst van voedsel en leren wat de gevolgen zijn van hun consumptiegedrag voor natuur, milieu en dierenwelzijn.

Meer informatie

Document acties