Geschiedenis en Successen

JMA is opgericht op 8 november 1991. Aanleiding was de Nationale Milieu Actie die plaatsvond in de zomer van 1990. Drie Wageningse studenten besloten een stem geven aan de jongeren die zich zorgen maakten over de toekomst van hun planeet. De jongerenvereniging Jongeren Milieu Aktief (JMA) was geboren!

Logo JMAIn de jaren ´90 groeit JMA al snel uit tot een vereniging met meer dan 15 lokale afdelingen van studenten en jongeren door heel Nederland. Door een landelijke manifestatie in Den Haag waarmee aandacht wordt gevraagd voor een ‘Maand Milieuvriendelijk Leven’ kan Nederland niet meer om JMA heen. Naast een aantal landelijke acties zoals het 'anti-bekertjes comité' en de Rode-en-groene-kaarten-actie, waarbij jongeren rode en groene kaarten uitdeelden aan politiek en bedrijfsleven om de mate van duurzaamheid te beoordelen, zet JMA zich vooral lokaal in met prikkelende activiteiten en acties. Deze eerste acties waren vaak zeer gepassioneerd. Zo trok Erik Boele met zijn hond Mischa een schooljaar ('92/'93) lang door Nederland om het milieu onder de aandacht te brengen van jongeren.

Door een subsidiestop in de midden jaren '90 kan JMA de medewerkers voor verschillende projecten, waaronder jongerennetwerk ecoNaction, niet meer bekostigen. Een aantal jaren met gebrek aan financiële middelen, maar met een blijvend grote inzet van vrijwilligers, breekt aan. JMA blijft doorgaan met inspirerende projecten maar op kleinere schaal. Uiteindelijk neemt Milieudefensie JMA in 1999 onder haar hoede.

In de jaren ´00 heeft JMA behoefte aan een opleving na de ‘roarin’nineties’. Door middel van het succesvolle project The Bet wordt JMA weer op de kaart gezet. The Bet is een project dat is uitgevoerd tussen 2000 en 2005 om jongeren bewust te maken van hun invloed op het milieu. De middelbare scholieren gaan een weddenschap aan met de overheid of het bedrijfsleven om 8% CO2 reductie te realiseren in hun leefomgeving in een periode van twee maanden. The Bet krijgt aandacht van pers en politiek en bekende Nederlanders als Erwin Kroll, Ali B en Giel Beelen. Minister Pronk tekent persoonlijk een The Bet contract.

In 2008 breekt wederom zwaar weer aan. Milieudefensie is door het stopzetten van diverse subsidies gedwongen te reorganiseren, en de steun aan JMA komt onder druk te staan. Door wisselingen in het management blijft lange tijd onduidelijk of Milieudefensie JMA nog zal ondersteunen.

In 2010 wordt voor het eerst een vijfjarig Algemeen Beleidsplan geschreven en tekenen JMA en Milieudefensie een nieuwe samenwerkingsovereenkomst. Het begin van de jaren ’10 lijkt in het teken te staan van een frisse start: er worden nieuwe werkgroepen opgericht en er starten verschillende nieuwe projecten, zoals Green Canteen, Food@Farm en Mag `t licht uit? Deze zeer succesvolle projecten worden aangevuld met opvallende ludieke acties zoals de Groene Pieten actie voor MakeITfair en de Roze Flashmob voor 10:10.

En natuurlijk gaat JMA door! Bekijk ons blog of nieuwsoverzicht eens om te zien wat we zoal gedaan hebben en de agenda voor acties in de komende maanden. Doe je mee?

Document acties