JMA@School

JMA@school, hét duurzame scholierennetwerk (van JMA) voor het Voortgezet Onderwijs en MBO. Hier kun je verschillende lessen vinden die we aanbieden voor leerlingen en docenten.
Onderbouw: Les soja

Onderbouw: Les soja

Soja is een peulvrucht die veel wordt gebruikt in veevoer. Soja wordt zeer grootschalig geteeld in Zuid-Amerika, voornamelijk in Brazilië en Argentinië, met grote gevolgen. Voor de enorme sojaplantages worden grote stukken natuur opgeofferd en lokale boeren worden gedwongen hun land te verlaten. De productie brengt veel vervuiling met zich mee en de eenzijdige teelt leidt tot verschraling van de grond. Het vervoer van al die miljoenen tonnen soja overzee is natuurlijk ook niet milieuvriendelijk. En omdat we daar, in Zuid-Amerika, de grond uitputten maar hier, in Europa, de mest produceren is bovendien de natuurlijke kringloop verbroken. In deze les komen er verschillende opdrachten aan bod die over de soja problematiek gaan.

Lees verder...

Opdracht afvaltest

Opdracht afvaltest

Welk afvalproduct moet in welke afvalbak?

Lees verder...

Opdracht globalisering: rollenspel

In een werkgroep bijeenkomst wordt de vergadering geopend, waarna de agendapunten worden behandeld. Er zitten verschillende partijen aan tafel, de voorzitter, afgevaardigden van rijke landen en van ontwikkelingslanden en NG)'s. Iedere partij krijgt een rol toebedeeld voor deze vergadering.

Lees verder...

Opdracht: De schoolscan

Opdracht: De schoolscan

Je kunt naast thuis energie besparen ook op het werk besparen, maar zeker ook op je school. Hier gaan je praktisch praktisch aan de slag. Bekijk of het mogelijk is om de schoolscan uit te voeren.

Lees verder...

Opdracht: Mijn kledinggebruik

Opdracht: Mijn kledinggebruik

Wellicht weet je al dat verschillende aspecten van kleding slecht zijn voor het milieu. In deze opdracht gaan we bekijken op welke manier jij zelf je steentje bij kan dragen aan het milieu, en dan volledig gericht op jouw eigen kledinggebruik

Lees verder...

Opdracht: Milieu in beeld

Er wordt gewerkt in groepjes van drie of vier leerlingen. Op dit blad staan tips voor fotograferen, en wordt de opdracht stap voor stap uitgelegd.

Lees verder...

Opdracht: schoolscan

Opdracht: schoolscan

Met de schoolscan ga je met een groepje de school door om de milieuvriendelijkheid van jouw school te beoordelen. De lijst is onderverdeeld in 3 thema’s, in school, rond school en op school.

Lees verder...

Opdracht: Speechless, wereldgeschiedenis zonder woorden

Opdracht: Speechless, wereldgeschiedenis zonder woorden

Opdrachten bij het boek Speechless. Het stripboek Speechless is getekend door de Britse tekenaar Polyp. In 99 bladzijden laat hij de wereldgeschiedenis zien tot nu toe, het boek begint bij de dinosauriërs en eindigt anno 2009. Het is geen gewoon stripboek, niet alleen omdat er geen tekst wordt gebruikt maar ook omdat je de cartoons goed moet bestuderen om erachter te komen over welke gebeurtenis het gaat en wat de tekenaar wil vertellen. In plaats van woorden zijn er in de tekstballonnen tekeningen en symbolen gebruikt. Achterin het boek vind je een korte dialogen tussen de stripfiguren (in het Engels, Frans en Spaans) voor als je wilt weten over welke gebeurtenis de cartoon gaat.

Lees verder...

Opdracht: Teken een strip

Opdracht: Teken een strip

Document om je eigen stripverhaal over sojaproblematiek in te maken

Lees verder...

Opdracht: Zelf energie besparen

Opdracht: Zelf energie besparen

Iedereen gebruikt energie en dat is ook helemaal niet erg. We kunnen niet meer zonder. Maar het is natuurlijk wel zonde om energie te verspillen. Welke acties zou jij thuis nog allemaal kunnen doen om jullie energie- of waterverbruik te verminderen en daarmee ook je eigen CO2 uitstoot? Op dit formulier staan een aantal plaatjes welke jou kunnen helpen om 10 acties te verzinnen.

Lees verder...

Opdrachten globalisering

Om duidelijk in beeld te brengen waar de WTO zich mee bezig houd kunnen onderstaande opdrachten worden gemaakt. De onderwerpen die hierin aan bod komen zijn: spijkerbroeken, de boeren, Trade-Related Aspect of Intellectual Property Rights (TRIPS) en tot slot General Agreement on Trade in Services (GATS).

Lees verder...

Organiseer een kledingruilfeest

Iedereen heeft wel dat ene geflopte kledingstuk in zijn kast hangen, of nouja, die paar geflopte kledingstukken. Bijvoorbeeld, een t- shirt dat je op de groei had gekocht, maar waar je na al die tijd nog steeds niet in bent gegroeid. En niet alleen voor dit probleem, onze kleding is namelijk ook erg slecht voor het milieu, de katoenplanten, bemesting en het watergebruik, maar ook de chemicaliën (zie document: Achtergrondinformatie kleding en milieu). Dus hoe minder kleding wij kopen hoe beter dit is voor het milieu en hoe meer kleding wij ruilen hoe minder kleren wij kopen, dus een kledingruil is dé perfecte tijdsbesteding voor een toffe avond die ook nog verantwoord is!

Lees verder...

Overige klimaatonderwerpen

JMA@School overige klimaatonderwerpen

Lees verder...

Overige klimaatonderwerpen

JMA@School overige klimaatonderwerpen

Lees verder...

Quiz biologische voeding

Quiz biologische voeding

In deze test kom je erachter wat je kennis is op het gebied van biologische en duurzame voeding. Door tien beweringen goed te beantwoorden kan jij de bewuste eter worden van JMA. Wanneer je een antwoord niet weet mag er altijd gezocht worden op het internet. Per goed antwoord krijg je een punt, onderaan dit blad kun je vervolgens zien of je een bewuste eter bent.

Lees verder...

Quiz over soja

Quiz over soja

Quiz met vragen over soja

Lees verder...

Quiz: Hoe milieuvriendelijk ben jij?

Quiz: Hoe milieuvriendelijk ben jij?

Weet je wat spaarlampen zijn? Heb je wel eens groene stroom gezien? Test hoe milieuvriendelijk jij bent.

Lees verder...

Speechless

Speechless

Het stripboek Speechless is getekend door de Britse tekenaar Polyp. In 99 bladzijden laat hij de wereldgeschiedenis zien tot nu toe, het boek begint bij de dinosauriërs en eindigt anno 2009. Het is geen gewoon stripboek, niet alleen omdat er geen tekst wordt gebruikt maar ook omdat je de cartoons goed moet bestuderen om erachter te komen over welke gebeurtenis het gaat en wat de tekenaar wil vertellen. In plaats van woorden zijn er in de tekstballonnen tekeningen en symbolen gebruikt. Achterin het boek vind je een korte dialogen tussen de stripfiguren (in het Engels, Frans en Spaans) voor als je wilt weten over welke gebeurtenis de cartoon gaat.

Lees verder...

Test je kennis op het gebied van duurzame voeding

Test je kennis op het gebied van duurzame voeding

In deze opdracht wordt getest wat jou kennis op het gebied van duurzame voeding is. Er worden verschillende vragen gesteld over de duurzame veeteelt en akkerbouw. Weet jij alle vragen al te beantwoorden? Om deze vragen te kunnen beantwoorden is het mogelijk om internet te raadplegen!

Lees verder...

The Bet: Energie besparen

The Bet: Energie besparen

Het klimaat verandert. En de laatste decennia verandert het in een hoog tempo. Het is tijd om daar wat aan te doen. We kunnen wel wachten tot het water komt, maar dan houden we onze voeten niet droog. Laten we nu actie ondernemen. Met The Bet kun je 2 maanden lang laten zien hoe makkelijk het eigenlijk is om energie te besparen.

Lees verder...

Document acties