Bovenbouw: Les soja

Informatie over de soja-problematiek, aan de hand van uitleg en opdrachten wordt meer duidelijk over het begrip duurzaamheid
Les: Soja-problematiek

Les: Soja-problematiek

Soja is een peulvrucht die veel wordt gebruikt in veevoer. Soja wordt zeer grootschalig geteeld in Zuid-Amerika, voornamelijk in Brazilië en Argentinië. Met grote gevolgen. Voor de enorme sojaplantages worden grote stukken natuur opgeofferd en lokale boeren worden gedwongen hun land te verlaten. De productie brengt veel vervuiling met zich mee en de eenzijdige teelt leidt tot verschraling van de grond. Het vervoer van al die miljoenen tonnen soja overzee is natuurlijk ook niet milieuvriendelijk. En omdat we daar, in Zuid-Amerika, de grond uitputten maar hier, in Europa, de mest produceren is bovendien de natuurlijke kringloop verbroken. In deze les komen er verschillende opdrachten aan bod die over de soja problematiek gaan.

Lees verder...

Benodigdheden les soja-problematiek

Benodigdheden les soja-problematiek

Overzicht benodigdheden: documenten, opdrachten en link naar film

Lees verder...

Achtergrondinformatie soja-problematiek

Achtergrondinformatie soja-problematiek

De meeste soja komt uit Zuid-Amerikaanse landen. Daar gaan voor de teelt van soja enorme stukken tropisch bos en unieke savannes tegen de vlakte. Soja is daarmee een hoofdoorzaak van ontbossing en het uitsterven van dieren en planten geworden. De uitbreiding van de plantages gaat bovendien gepaard met gedwongen landonteigening en grove schending van mensenrechten. Mensen verliezen hun land hun werk én hun voedselzekerheid.

Lees verder...

Quiz over soja

Quiz over soja

Quiz met vragen over soja

Lees verder...

Document acties