Bovenbouw 2: Cacaoteelt / opdrachten

Wie krijgt het grootste deel van de opbrengst van een chocoladereep die je koopt? Wie zijn er allemaal betrokken bij het maken van cacao? Hoe gaat dat eigenlijk? Hoe ziet een cacaoboon er nu eigenlijk uit? Deze les gaat over de invloed die je hebt op ontwikkelingslanden door het kopen van bepaalde producten. Je komt er ook achter wie het meeste verdient aan de handel in cacao. Met de inkopen die je doet, beïnvloed je het milieu en het inkomen van de boer. In deze les wordt je je bewust van de keuzes die je maakt bij het kopen/consumeren van een product omdat dit in verband kan worden gebracht met de economische situatie van boeren in ontwikkelingslanden.
2.1 Informatie over de cacaoteelt

2.1 Informatie over de cacaoteelt

Een cacaoboon groeit aan een boom. Deze bomen worden meestal niet gekweekt in monoculturen maar in bosbouw. In bosbouw worden weinig bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt, hierdoor is de milieubelasting vrij klein. Op bananen plantages is vaak wél sprake van een monocultuur. In een monocultuur wordt er op een stuk grond maar één gewas verbouwd, waardoor de verscheidenheid aan plantensoorten (de diversiteit) verstoord wordt en de landbouwgrond uitgeput raakt. Na een mislukte oogst, door uitputting of plagen, ligt de grond braak. Wind en water hebben dan vrij spel en erosie is het gevolg.

Lees verder...

2.2 Opdracht: etiketten

2.2 Opdracht: etiketten

Vergelijk de ingrediënten van een gewoon pak hagelslag en een pak Max Havelaar hagelslag en maak vervolgens de bijbehorende opdrachten.

Lees verder...

2.3 Opdracht: over de prijsstructuur

2.3 Opdracht: over de prijsstructuur

In deze tabel is de prijsstructuur van een regulier pak hagelslag te zien in vergelijking met een pak hagelslag van Max Havelaar. In de bijbehorende opdrachten ga je deze prijzen en percentages met elkaar vergelijken.

Lees verder...

2.4 Opdracht: tussenhandel

2.4 Opdracht: tussenhandel

Bestudeer de schakels in de chocolade-industrie en beantwoord de bijbehorende vragen

Lees verder...

Document acties