Uitslag Jongeren Milieu Panel - Mobiele telefoons

Eind oktober vroegen wij de leden van het Jongeren Milieu Panel hun mening te geven over mobiele telefoons. Denken de jongeren dat ze een duurzame telefoon hebben? Bestaat deze überhaupt? En zo nee, wie is er dan verantwoordelijk voor om die te produceren? Hier de uitslag...
Uitslag Jongeren Milieu Panel - Mobiele telefoons

De Groene Piet op zoek naar een duurzaam mobieltje

Waar blijft dat duurzame mobieltje?

De meerderheid van het Jongeren Milieu Panel (57,7%) zegt geen duurzaam mobieltje te hebben omdat deze niet bestaat. Wel zou 54,2% van deze jongeren een duurzaam mobieltje kopen als die er zou zijn, mits ze al aan een nieuwe toe zouden zijn. Als dit mobieltje dan ook nog alles kan wat hun oude telefoon ook kon, in de meeste gevallen is dit een smartphone, dan koopt nog eens 41% er een. Kortom; waar blijft dat duurzame mobieltje?

Verantwoordelijkheid...

Volgens de jongeren (56,6%) zijn grote producenten (zoals Apple, Samsung, etc.) verantwoordelijk om negatieve effecten van IT productie van consumentenelektronica aan te pakken en dus te werken naar een duurzaam mobieltje. Belangrijkste verbeterpunten die zij noemen zijn het verlengen van de duur van de batterij en het winnen en recyclen van (gebruikte) grondstoffen. Meer dan veertig procent zegt dat de consument het minst belangrijk is als het gaat om de verantwoordelijkheid van de productie van duurzame telefoons. Door juist kritisch te zijn kunnen klanten de producenten onder druk zetten.

Wat doet JMA?

Wat doet JMA om een duurzame telefoon op de markt te krijgen? Wij zijn partner van de campagne MakeITFair van SOMO. Hierbij hebben we regelmatig gesprekken met een grote telecommaatschappij om te vragen wat zij eraan doen om een duurzame mobiel te krijgen. Meestal wordt zo'n gesprek gevolgd door een actie.... Meer weten?

Resultaten JMP mobieltjes

Wil jij ook mee doen aan het JMP?


p.s. Van een aantal deelnemers hebben we gehoord dat de keuzemogelijkheden van sommige vragen te beperkend waren in onze enquête. Onze excuses hiervoor. We horen dit graag zodat we betere vragen in de toekomst kunnen maken!

Document acties