Jongeren Milieu Panel Pinkpop Editie

Het is al weer even geleden. Dat zonnige weekend in Landgraaf. JMA was erbij en vroeg de festivalgangers een paar pittige vragen!

Wij vinden het belangrijk dat jongeren bewust zijn van waar hun eten vandaan komt. Sommigen houden wel van een stukje vlees of een bakje yoghurt, maar weten ze eigenlijk wat die koe eet? Wij willen weten hoeveel kennis de festivalgangers hebben van veevoer, welke rol soja daarin speelt en wat dit gewas teweeg brengt in Zuid-Amerika.

Met tien man sterk hebben wij het hele weekend jongeren aangesproken om een enquête in te vullen. Ook hebben we gepeild welk thema ze het belangrijkste vinden als het gaat om hun stem op een politieke partij.

Eten en soja

Opvallend is dat meer dan 70% van de ondervraagde jongeren lekker eten het belangrijkst vinden. Dat eten gezond en vers is werd daarna het meeste gekozen. Of hun eten nu biologisch of fair trade is, is blijkbaar nauwelijks een issue. Laat staan dat jongeren het belangrijk vinden dat hun eten niet-belastend is voor het milieu. Zie de grafiek hieronder voor een uitgebreid antwoord op de vraag.

Vraag 1

 

Bijna 50% van de ondervraagde jongeren weet niet dat soja in Nederland veelvuldig gebruikt wordt in veevoer en dat de teelt hiervan problemen veroorzaakt in Zuid-Amerika. Zodra we hen vertellen over deze deze problemen, vinden ze wel dat de overheid de verantwoordelijkheid op zich moet nemen en strengere eisen moet stellen aan bedrijven.

Verkiezingen

De moeilijkste vraag voor de feestende jongeren ging over de verkiezingen. Bij deze vraag vroegen we welk thema het zwaarst weegt in hun keuze voor een politieke partij. Hierbij moesten de jongeren vijf thema's op volgorde van belangrijkheid zetten. Het blijkt dat jongeren onderwijs hoog in het vaandel hebben staan. Economie weegt bij de jonge festivalgangers het minste mee in hun stem voor een politieke partij. Het thema milieu staat helaas het minst vaak bovenaan in de rij, maar hier moet een kleine kanttekening gemaakt worden: diverse keren werd opgemerkt dat duurzaamheid een belangrijk onderdeel zou moeten zijn in het onderwijs.

Met deze uitspraak kunnen wij het niet anders dan eens zijn. Als jongeren op vroege leeftijd geleerd wordt om kritisch na te denken en zich opstellen als een wereldburger dan behoort een duurzame wereld tot onze toekomst. Om deze reden organiseert JMA projecten op het voortgezet onderwijs en hoger onderwijs met projecten zoals Green Canteen.

vraag5

In augustus en september is de vraag over de verkiezingen ook aan eerstejaars studenten voorgelegd tijdens informatiemarkten van universiteiten. Deze uitslag komt binnenkort online!

Meer informatie

 

Het Jongeren Milieu Panel is opgezet door JMA om te de mening van jongeren in Nederland te peilen. Eens per maand sturen wij de panelleden een korte vragenlijst toe. Wil jij mee doen met het Panel? Stuur een mailtje.

Document acties