Nachttreinnet in gevaar

30 oktober 2014 - Random feitje: een enkele reis van Londen naar Berlijn kost je met de nachttrein 7,6 kg CO2, tegenover 180 kg met de auto en 126,5 kg per vliegtuig. Naast een milieuvriendelijk vervoersmiddel de nachttrein altijd een avontuur. Toch wil Deutsche Bahn voor december de helft van de lijnen schrappen. Wij roepen DB én de NS op te investeren in deze populaire verbindingen.

Met het afschaffen van de 7 lijnen komt een tijdperk ten einde. Vele JMA'ers reisden met deze nachtlijnen naar de zomerkampen van het Europese netwerk van JMA. Daarmee zorgen de Deutsche Bahn en haar partners, waaronder de NS, voor een gat in het vervoersnetwerk naar noord en centraal Europa. Dat is niet alleen nadelig voor onze eigen achterban, maar simpelweg slecht voor het milieu. Want de honderden passagiers van deze treinen worden zo richting het vliegtuig geduwd.

Sinds 2000 moeten spoorwegbedrijven zoals Deutsche Bahn en de NS betalen voor de toegang tot het railnetwerk als ze een grens oversteken. Bovendien moeten in veel Europese landen treinvervoerders belastingen betalen terwijl luchtvaartmaatschappijen daarvan zijn uitgezonderd. Goedkope vluchten zouden voor steeds minder passagiers zorgen en overheden investeren alleen in hogesnelheidstreinen.

Wij vinden dat er eindelijk eerlijke concurrentie moet komen en dat alle vervoersmiddelen gelijk belast moeten worden, waarbij ook rekening gehouden wordt met de impact op het milieu. We geloven dat in die situatie niet alleen het vervoer zelf maar ook het rendement op de treindiensten duurzaam zal zijn.

Meer informatie en actie

Friends of the Earth Sweden is een petitie gestart. Meer dan 3.000 Europeanen tekenden al.
> Teken ook!

Down to Earth plaatste een achtergrondartikel over ongelijke subsidies, onderlinge concurrentie en meevallende passagierscijfers.
> Lees verder.

De cijfers over de CO2-uitstoot van de verschillende vervoersmiddelen komen bij The Guardian vandaan: "I’m fighting to save night trains – the ticket to my daughter’s future".
> Lees de column.

Document acties