Underwear Run

Op 9 juli vond de tweede editie van de Underwear Run plaats. Deze actie werd georganiseerd door Jongeren Milieu Actief. Zij renden samen met ruim 80 jongeren 3,8 kilometer in hun ondergoed dwars door het centrum van Amsterdam om aandacht te vragen voor de onnodige verspilling van water in de katoenindustrie. Want er bestaat al lang een veel milieuvriendelijker alternatief.

Voor de productie van één boxershort wordt gemiddeld 700 liter water verbruikt. In katoenproducerende landen zorgt dat voor veel problemen, zoals waterschaarste en gebrek aan schoon drinkwater, slechte oogsten, instortende ecosystemen en verdwijnende werkgelegenheid. In India, waar een vijfde van alle katoen wordt geteeld, lijden miljoenen mensen aan ziektes die het gevolg zijn van onvoldoende schoon drinkwater.

Met de Underwear Run vragen wij aandacht voor deze problemen en laten zien dat het ook anders kan. De renners droegen ondergoed van biologisch katoen van A-dam Underwear. Dit is GOTS gecertificeerd katoen, waarvoor bij de productie tot maar liefst 70 procent minder water wordt gebruikt.

Uit recent onderzoek blijkt dat 90 procent van de ondervraagden nog nooit van GOTS gecertificeerd katoen heeft gehoord. Dat vraagt om betere promotie bij de Nederlandse consument. Hiertoe is onder andere #organiccottonissexy in het leven geroepen. JMA-voorzitter Lawrence Cheuk:

“We hopen dat de Underwear Run mensen overtuigt dat ze een verschil kunnen maken. Je hebt als consument veel meer invloed dan je denkt, want bedrijven zijn gevoelig voor consumentengedrag. Als je iets wilt bijdragen, kun je beginnen met bio-katoen kopen. A-dam Underwear laat zien dat dat heel mooi kan zijn! Daarnaast kun je natuurlijk je kleding wat langer dragen, ruilen met anderen of tweedehandskleding kopen. Alleen bij ondergoed is dat niet zo’n smakelijk idee.”

De Underwear Run ging van start in het Vondelpark, vervolgens dwars door het centrum van Amsterdam, en eindigde op het Beursplein. Onderweg werden flyers uitgedeeld en bij de finish zorgde de DJ voor een klein feestje. Renners en voorbijgangers konden daar op de foto met modellen in verantwoord geproduceerd ondergoed. De wat lage temperatuur voor de tijd van het jaar en die verfrissende bui weerhielden de renners er niet van om er een feestje van te maken.

Document acties