Mag 't licht uit?

De campagne tegen energieverspilling door grote bedrijven van team JMA/E

Maghetlichtuit?Mag ´t licht uit is een campagne van team energie van JMA. De campagne is voortgekomen uit onze ergernissen, zoals veel mensen die hebben, over bedrijven en instellingen die 's nachts hun kantoorverlichting laten branden. Met deze actie willen we die bedrijven over de streep trekken om kantoorverlichting buiten werktijden gewoon uit te doen en verlichting voor reclame te minimaliseren.

Waarom deze actie?

Ruim 85 % van de Nederlanders stoort zich aan de onnodige energieverspilling van bedrijven die 's nachts hun kantoorverlichting aan laten. Een zeer hoog percentage, waarvan bovendien veel mensen de verspilling van grootgebruikers als argument gebruiken om zelf geen energie te besparen. De uitdrukking 'één druppel op een gloeiende plaat' is maar al te vaak te horen.

Daarom is de actie en belangrijke stap naar minder energieverspilling: het beperken van onnodig energiegebruik bij grote spelers. Wanneer bedrijven en instellingen geen energie verspillen, is het niet langer een excuus meer voor de gewone burger om zelf niks te ondernemen.

Wat gaan we doen?

De actie startte op maandag 4 april 2011. Een week later zijn er diverse avondwandelingen en fietstochten in verschillende steden geweest. Het doel van deze tochten is het spotten van bedrijven die hun licht aan hebben. De gespotte bedrijven (ook die aangegeven zijn via de actiewebsite) gaan we aanschrijven, mailen en bellen met het verzoek om hun verlichting 's nachts uit te zetten. Tevens zetten wij het bedrijf op de kaart op de website www.lichtuit.org.

Met goede argumenten en drukmiddelen zoals de website en eventueel acties voor de ingang trekken we bedrijven over de streep. Aan het eind van het jaar doen we de lichtmeting nogmaals en hopen we dat een groene revolutie heeft plaatsgevonden!

Hoe kan ik mee doen?

In 2011 zijn er wandelingen en fietstochten georganiseerd om onnodige kantoorverlichting te spotten. Op www.lichtuit.org zijn de resultaten in kaart gebracht. Heb je een bedrijf gespot dat buiten werktijden de kantoorverlichting nog aanheeft staan? Meld het bij ons, en wij proberen het bedrijf zover te krijgen dat het uit gaat. Op het moment zijn wij bezig met het aanpassen van dit project zodat lokale afdelingen van Milieudefensie dit project kunnen oppakken en voortzetten.

Op de Licht Uit website vind je meer informatie over deze actie.

Bekijk een andere campagne:

Terug kijken op leuke en succesvolle acties en campagnes is altijd leuk. Hier vind je een aantal recente en historische JMA evenementen.

Lees verder
Document acties