Campagne Voedsel

Wanneer je in de supermarkt staat om een pak melk te kopen, denk je vast niet aan waar het voer van de koe vandaan komt? Of hoeveel de boer eigenlijk krijgt voor zijn melk? Maar achter dit oer-Hollandse product zitten meer problemen dan dat je zou denken.

Het beeld van het Nederlands platteland met lang gestrekte weilanden en grazende koeien is steeds meer aan het verdwijnen. Minder koeien komen nog buiten. In plaats daarvan komen er juist meer koeien bij en krijgen ze steeds minder ruimte. Ook de boeren hebben het niet makkelijk. Zij krijgen vaak een te lage prijs voor hun producten. Soms zijn de kosten zelfs hoger dan wat de boeren voor hun melk betaald krijgen van de supermarkten!

Het krachtvoer dat de koeien in Nederland krijgen, komt uit Zuid-Amerika waar grote stukken oerwoud voor gekapt is. Oerwoud verandert daar in grote sojaplantages of gebieden waar vee kan grazen. De lokale bevolking heeft het gebied moeten verlaten en de mensen die nog wel in de buurt wonen, krijgen te maken met ziektes door het landbouwgif.

En dat allemaal voor een pak melk. Deze situatie moet veranderen en dat kan! JMA zet zich in voor een voedselproductie zonder uitbuiting van mens, dier en grond.

Meer weten over deze campagne? Stuur dan een mail naar manon@jma.org.

Document acties