Archief

Terug kijken op leuke en succesvolle acties en campagnes is altijd leuk. Hier vind je een aantal recente en historische JMA evenementen.

 

Wat schuilt er achter je scherm?

Wat schuilt er achter je scherm? JMA en Milieudefensie willen mensen laten zien wat er schuilgaat achter hun beeldscherm. Onze elektronica kan namelijk stukken duurzamer. We bezochten daarvoor tien festivals. Lees verder

What the Frack?!

In de Nederlandse bodem zit naast aardgas ook schaliegas, alleen een veel kleinere hoeveelheid, verspreid over een veel groter gebied. Buitenlandse investeerders staan te popelen om dit schaliegas te winnen. Dat betekent honderden boortorens, en 'fracking' van de bodem. Maar een ruime meerderheid van de Nederlanders ziet dit helemaal niet zitten! JMA kwam in actie. Lees verder

Food@Farm

Als eerstejaars student ga je voor het eerst op jezelf wonen en voor jezelf koken. Maar wat weet je nou eigenlijk over voedsel? Lees verder

Oerwoudvrij IJs

Unilever verkoopt Magnums waarvoor in Zuid-Amerika oerwoud wordt gekapt. Dat komt door de grootschalige teelt van veevoersoja. JMA en Milieudefensie willen ijs van koeien die regionaal verbouwd veevoer eten. Lees verder

Mag het licht uit?

Deze campagne is voortgekomen uit onze ergernissen, zoals veel mensen die hebben, over bedrijven en instellingen die 's nachts hun kantoorverlichting laten branden. Met deze actie willen we die bedrijven over de streep trekken om kantoorverlichting buiten werktijden gewoon uit te doen en verlichting voor reclame te minimaliseren. Lees verder

Warme Truiendag 2012

Als voorbereiding op de Warme Truiendag in 2012, heeft JMA de dag ervoor gratis warme truien uitgedeeld aan Tweede Kamerleden. Zo waren de Kamerleden al voorzien van een warme trui zodat de dag erna de verwarming in de Kamer een graad lager gezet kon worden.
Er kwamen veel Kamerleden een warme trui ophalen, zoals Marieke van der Werf (CDA), Liesbeth van Tongeren (GroenLinks), René Leegte (VVD), Sjoera Dikkers (PvdA) en Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren).

Tijdens het uitdelen van de warme truien werd ook aandacht gevraagd voor het 20/20/20 akkoord. Nederland zal nog veel inspanning moeten plegen om aan dit akkoord in 2020 te voldoen, JMA heeft de volksvertegenwoordigers hier graag aan herinnerd.

1 Cent voor duurzaamheid 2011

Demonstraties, kleurrijke acties, online petities, … - in niets bleken onze overheden echt geïnteresseerd. Dus in 2011 besloot JMA samen met haar Europees netwerk het op een andere meer directe, andere manier te proberen. In een taal die zij zullen begrijpen: geld.

Jongeren werden opgeroepen 1 cent over te maken naar het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie en te vragen naar meer duurzame investeringen om het klimaat te beschermen.

Het motto was: ons geld moet NU goed gebruikt worden voor een ambitieuze vermindering van broeikasgassen, in plaats van jongeren over 30 jaar te laten betalen voor klimaatrampen. Deze investeringen zullen onze levensstandaard en kansen op werk een flinke boost geven. Europa moet zijn leiderschap op de internationale klimaatonderhandelingen terugwinnen.

Push Europe

Deze actie werd uitgevoerd samen met verschillende jongerenorganisaties uit heel Europa onder de naam 'Push Europe'. In Nederland hebben we met het overmaken van onze eurocent druk gezet op minister Verhagen om meer te doen om concrete afspraken over de vermindering van broeikasgassen te bereiken in de EU.

10:10 2010

10:10 was de grote klimaatcampagne waar iedereen aan mee kon doen! Personenbedrijveneducatieve instellingen, gemeentes... Ieder had hetzelfde doel: gezamenlijke inzet om in 'e'en jaar onze CO2 uitstoot met 10% te verminderen, beginnend in 2010.

Want als iedereen een stapje zet, veranderen we samen de wereld. Aan de hand van een checklist kon ieder haar inspanningen bijhouden en zijn/haar CO2 uitstoot verminderen.

(foto scouting 10:10 & flashmob)

Ook op school is JMA actief aan de slag gegaan met 10:10 door middel van 10:10 @ school. Jongeren konden zich opgeven als 10:10 ambassadeurs en op scholen gastlessen geven of in gesprek te gaan met schooldirecties en deze ervan te overtuigen mee te doen!

 

COP in Kopenhagen 2009

JMA heeft al veel klimaatonderhandelingen bijgewoond en haar stem laten horen. Wil jij teruglezen wat er in 2009 is gebeurd tijdens de COP in Kopenhagen en wat JMA daar heeft gedaan. Lees de blog van Job.

 

The Bet 2000-2005

THE BET is het succesvolle project van JMA dat heeft gelopen van 2000 tot 2005 en veel media aandacht heeft mogen genieten. Ook bekende Nederlanders als Erwin Kroll, Ali B en Giel Beelen hadden hun steun uitgesproken voor dit project.

The Bet is een weddenschap dat jongeren met hun schooldirectie, gemeente óf met een bedrijf uit hun gemeente aangaan en wedden dat het hen lukt om in 2 maanden tijd 8% CO2 te besparen. Welk van de beide partijen als eerste deze doelstelling haalde mocht van de andere partij een tegenprestatie eisen.

Een typisch JMA project: waar de politiek praat, gaan wij over tot actie!

Document acties