Weet jij hoe duurzaam jouw bank is?

15 maart 2010 - Binnenkort moet je een bankrekening openen of wellicht heb je er al één. Maar weet jij wel hoe duurzaam jouw bank is? Op initiatief van Milieudefensie, Oxfam Novib, Amnesty International, Dierenbescherming en FNV Mondiaal is de Eerlijke Bankwijzer ontwikkeld.

Eerlijke Bankwijzer

De Eerlijke Bankwijzer is bedoeld om banken te verduurzamen met behulp van jou! De website biedt jou de mogelijkheid te bekijken hoe je bank ’scoort’ op duurzaamheid. Die duurzaamheid zit hem overwegend in het soort bedrijven en activiteiten waar de banken het hen toevertrouwde geld in beleggen of aan uitlenen. Hoe milieu- en mensvriendelijker de ondernemingen handelen waar de banken hun geld in steken, hoe beter.

Duurzaamheidsmeter

De site biedt de mogelijkheid de score van uw bank op alle thema’s te bekijken en te vergelijken met die van alle andere banken. De bankwijzer toont de scores in de vorm van een ’duurzaamheidsmeter’ die wel wat lijkt op de kilometerteller van een auto. Hoe verder naar rechts de naald wijst, hoe duurzamer de bank is op een bepaald thema.

Niet tevreden?

En wat nu als u de score van uw bank teleurstellend vindt en je iets wilt ondernemen? De Eerlijke Bankwijzer heeft voorzien in een aantal standaardteksten die ook ruimte bieden voor een eigen toevoeging. Je kunt je bank oproepen haar beleid te verduurzamen en je op de hoogte te houden van de vorderingen, maar ook specifiek vragen te stoppen met investeren in de productie van en handel in omstreden wapens, of vooral te investeren in duurzame energie.

Ook is er de mogelijkheid om een elektronische gele kaart te versturen. Dit is nog wat krachtiger dan een e-mail. Het is een bericht met alleen een door de Eerlijke Bankwijzer opgestelde stevige oproep tot verduurzaming.

Hoe duurzaam is jouw bank? Kijk op de Eerlijke Bankwijzer.

Document acties