Wat is jouw watervoetafdruk?!

12 april 2010 - Weet jij wel wat jouw watervoetafruk is? Elk voedingsmiddel of gebruiksvoorwerp wat wij gebruiken kost water, maar hoeveel?

Hier in Nederland verbruiken wij duizenden liters water per dag. Omdat het bij ons 'gewoon' heel gemakkelijk uit de kraan komt. Maar water wordt ook gebruikt om voorwerpen te produceren. En waarschijnlijk veel meer dan jij denkt.

Elke Nederlander verbruikt per jaar 2,3 miljoen liter water. En dat is twee keer zo hoog als die van een gemiddelde wereldburger.

De watervoetafdruk van de Nederlander ligt voor 89 procent in het buitenland. Het meeste watergebruik zit verborgen in aardbeien uit Spanje of T-shirts uit India. De watervoetafdruk moet de consument, én bedrijven, daarvan bewust maken.

Watervoetafdruk

Sinds kort is er de watervoetafdruk, die per product kan aangeven hoeveel water er is gemoeid met de productie, verpakking, en vervoer ervan.

De watervoetafruk is ontworpen door Arjen Hoekstra, hoogleraar watermanagement aan de Universiteit Twente.

„Die watervoetafdruk maakt het voor bedrijven en consumenten heel inzichtelijk wat hun activiteiten en gedrag aan water kost”, zegt Esther Blom, hoofd van het waterprogramma van het WNF.

Er is veel handel in voedsel en dus de indirecte verplaatsing van veel water vanuit plekken waar het soms toch al schaars is. En door de watervoetafdruk gaan bedrijven en consumenten dat begrijpen en worden zij hopelijk geprikkeld om hun gedrag aan te passen.

Meer lezen over de watervoetafdruk kun je hier.

Document acties