VISwijzer wint prijs

23 maart 2010 - De VISwijzer heeft de Edgar Doncker prijs in ontvangst mogen nemen. Deze prijs bedraagt 150.000 euro, waarvan 125.000 euro besteed moet worden aan een doel dat door de prijswinnaar, in overleg met de jury en het stichtingsbestuur, wordt bepaald.

De Edgar Doncker Prijs 2010 is in Haarlem uitgereikt aan de twee drijvende krachten achter de ontwikkeling en invoering van de VISwijzer: Christien Absil en Esther Luiten van Stichting De Noordzee. Absil en Luiten stonden aan de wieg van de VISwijzer, die in 2004 voor het eerst verscheen. In mei 2009 verscheen de vierde editie in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds.

De prijs kregen zij vanwege hun grote bijdrage aan de bescherming van de natuur in de Noordzee.

De jury

De jury prijst hun onvermoeibare inzet en constructieve aanpak met oog voor mens, maatschappij en economie.

Dr. ir. Jaap Kuper (voorzitter jury Edgar Doncker Prijs) wijst erop dat Absil en Luiten zich onvermoeibaar hebben ingezet voor een duurzame visserij en daardoor ook voor de natuur. “Zonder hun inspanningen zou een omslag in het exploiteren van de zee nog ver weg zijn. Absil en Luiten hebben de Nederlandse -maar ook buitenlandse – natuur een enorme dienst bewezen”, aldus Kuper.

De Edgar Doncker Prijs

De Edgar Doncker Prijs wordt jaarlijks beurtelings uitgereikt aan een of meer personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van natuurbehoud, kindergeneeskunde of de waarachtig Nederlandse cultuur. De prijs bedraagt 150.000 euro, waarvan 125.000 euro besteed moet worden aan een doel dat door de prijswinnaar, in overleg met de jury en het stichtingsbestuur, wordt bepaald. Dit jaar is het natuurbehoud in Nederland aan de beurt.

Het merendeel van de Edgar Doncker Prijs zullen de prijswinnaars besteden aan de voortzetting van voorlichting over duurzame visserij. De erkenning is voor Absil en Luiten opnieuw een stimulans om in 2010 met supermarkten, restaurants en visdetaillisten aan de slag te gaan om het vis-assortiment te vergroenen. Ook de communicatie richting consumenten zal hierin een belangrijke plaats innemen.

Viswijzer

De VISwijzer is door Absil en Luiten ontwikkeld om consumenten en ondernemers te helpen met kiezen voor duurzaam gevangen of gekweekte vis. In de stoplichtkleuren groen, oranje en rood geeft de VISwijzer aan welke vissoorten wel of niet verantwoord zijn. Er is tevens een aparte categorie voor visproducten met het MSC-keurmerk. De VISwijzer heeft ervoor gezorgd dat het bewustzijn onder consumenten over duurzaamheid van vis sterk is gegroeid.

De VISwijzer bestaat uit een papieren versie en een uitgebreide online versie: www.goedevis.nl.

Document acties