Uitzending Tegenlicht over duurzaamheid

16 maart 2010 - Vijf weken lang zal Tegenlicht de zoektocht naar de mogelijkheden en onmogelijkheden van de overgang van de huidige fossiele naar het duurzame tijdperk.

Aflevering 1; 15 maart NL2 om 21:00

China en hoe hun milieu lijdt onder het wel en wee daar. De Regenmakers: het groene verzet in China. Aan het woord komen vier burgeractivisten. Een vissersvrouw aan de oever van een vervuilde rivier, een rijstboerin onder de rook van een chemische fabriek, een herder aan een uitloper van een oprukkende woestijn, en een danseres in de schaduw van grootsteedse vuilverbranding - waarom zij, tegen de stroom in, de strijd durven aangaan met de nukkige en soms agressieve locale autoriteiten.

De herhaling is dinsdag op NL2 om 14:55.

Aflevering 2; 22 maart NL2 om 21:00

In de loop van de 21e eeuw zullen fossiele brandstoffen opraken. Sommigen geven nog maar 25 jaar om op duurzame energie over te schakelen. Zullen Europa (en Nederland) wel tijdig hun transitie hebben afgerond, vóórdat olie en gas schaars en/of te duur en/of moeilijk bereikbaar worden? Zullen onze energieafhankelijke economieën nog wel gewoon door kunnen draaien?

Buitenlandse deskundigen komen aan het woord. Zij bespreken een toekomstscenario.

De deskundige die aan het woord komen: Michael Klare ('Resource Wars'), William Fallon (voormalig gezagvoerder van CentCom), Mikhail Deliagin (Moskou), Edward Lucas ('The New Cold War'), Youssef Ibrahim (columnist en 'political risk consultant') en Ariel Cohen (senior research fellow The Heritage Foundation).

De herhaling is dinsdag op NL2 om 14:55.

Aflevering 3; 29 maart NL2 om 21:00

Het voorziet de VS van tonnen olie, het heeft de snelst groeiende economie in de wereld. Het heet Equatoriaal Guinee, een smet op de kaart van Afrika. Het is een microkosmos van het eerste echt belangrijke conflict van de 21ste eeuw: De oorlog om grondstoffen tussen China en het Westen.

De herhaling is dinsdag op NL2 om 14:55.

Aflevering 4; 5 april NL2 om 21:00

2010 "het jaar van de elektrische auto". Maar áls het al zo zeker is dat onze volgende auto een elektrische is, wat voor een auto is dat dan?

Zijn elektrische auto’s toekomstbestendig met hun beperkte actieradius, hun lithiumbatterijen en hun voorlopig nogal hoge prijs? Tegenlicht nam een kijkje bij Nederlandse 'electric vehicle'-producenten, die dit jaar de eerste in Nederland ‘gemaakte’ elektrische auto's opleveren.

De herhaling is dinsdag op NL2 om 14:55.

Aflevering 5; 12 april NL2 om 21:00

Olie en gas raken op. Ergens deze eeuw moet het gebeuren: de transitie naar een duurzame energie voorziening. Denemarken maakte eerder een zeer succesvolle slag met wind, Duitsland en Spanje met zon. Wat is voor Nederland de slimste strategie? Hoe organiseer je als land een succesvolle transitie naar een duurzame groene economie en samenleving?

Als afsluiting van het thema ‘De Groene Transitie’ onderzoekt Tegenlicht de opties. In samenwerking met het Ministerie van Landbouw komt op Kasteel Groeneveld in Baarn een select gezelschap van Nederlandse kopstukken uit bedrijfsleven, politiek en wetenschap bijeen. Zij gaan in gesprek met speciale gast Hermann Scheer, de 'Al Gore van Europa' die Duitsland aan de zonne-energie hielp. Moderator is ‘interveniërend journalist’ Joris Luyendijk. De Groene Masterclass, een anatomische les over transities, met als casus: biomassa.

De herhaling is dinsdag op NL2 om 14:55

Document acties