TV-programma Helder: vegetarisme

16 maart 2010 - In de uitzending van Helder van afgelopen 9 maart ging het over vegetarisme. Tegenwoordig eten steeds meer mensen vegetarisch. Zelfs hippe en sexy Hollywood sterren zoals Brad Pitt en Kate Winslet. Vegetarisme kwam ook al in de oudheid al voor. Zo vermeden Buddha, Pythagoras en Leonardo da Vinci vlees en vis.

In de huidige tijd liggen in schappen van de supermarkt allerlei vleesvervangers, er zijn allerhande kookboeken voor de vleesloze keuken en heeft elk restaurant wel een vegetarische optie.

Ondanks de groeiende groep vegetariërs associëren de meeste mensen de vegetarische keuken (nog) niet met lekker eten. Hoe kun je lekker eten zonder vlees?

Te gast in Helder waren:

Els Kronberg kokkin van een vegetarisch restaurant in Rotterdam. Zij zag 26 jaar geleden een gat in de markt en wilde op een andere manier vegetarisch koken, namelijk “bourgondisch”. In de uitzending maakte zij een gerecht vanuit haar zaak, zie recept.

Erik de Bakker is consumptiesocioloog en vertelde over de historie van de vleesvervangers. Vleesvervangers bestonden al voor de Tweede Wereldoorlog en werden in de jaren ‘50/’60 werden weer pogingen gedaan om het te produceren. Toen waren de vleesvervangers niet smaakvol. In de jaren ’80 werden de vleesvervangers smaakvoller en de laatste twintig jaar zijn ze populairder geworden. Desalniettemin beslaat de verkoop van vleesvervangers slechts 1% van de totale verkoop van vlees/vleesvervangers.

Henk Keilman is Dragons Den ondernemer en voorzitter van de vegetariërsbond en is al meer dan 35 jaar vegetariër. Hij is vegetariër geworden doordat hij de opvattingen uit de Indische geloofstromingen mooi vond. Deze zijn vol met respect voor het milieu en tegen geweld en dus tegen het onnodig doden van dieren. Daarbij hebben de meeste mensen in Azië een goede gezondheid door hun levensstijl. Keilman vertelde ook dat voor 1 kg vlees 10-15 kg landbouwproducten nodig zijn en de CO2 uitstoot van de bio-industrie groter is dan die van de transportsector. Als Azië en Afrika net zoveel vlees gaat consumeren als Amerika dan hebben we drie aardes nodig om iedereen van vlees te voorzien.

Kweekvlees

Bij de Universiteit van Eindhoven wordt onderzoek gedaan naar productie en de mogelijkheden van kweekvlees. Kweekvlees wordt gemaakt uit stamcellen van spierweefsel afkomstig van dieren. Kweekvlees is 90% minder belastend voor milieu en nog een bijkomstig voordeel het is vetarm. Nu is kweekvlees nog te duur; € 600,- voor 3 cm, maar wellicht heeft het de toekomst.

Bekijk de uitzending hier terug.

Document acties