TV-programma Helder: de opwarming van de aarde

15 maart 2010 - De uitzending van Helder op 8 maart ging over: het opwarmen van de aarde en de verandering van het klimaat. Is er inderdaad sprake van het zogenoemde broeikaseffect? En zo ja, is de mens schuldig aan deze ontwikkeling? Of is de opwarming van de aarde iets waar de mens niets aan kan doen?

Wat kan je doen met 1 kilo CO2? Bijvoorbeeld 5 km reizen met de auto tegen 20 km met de trein. Gemiddeld verbruikt een Nederlander 11.000 kilo CO2 per jaar.

In Helder werden verschillende argumenten van de verschillende standpunten besproken.

Theo Richel

Te gast was wetenschappelijk journalist Theo Richel. Vroeger fanatiek milieuactivist voor Milieudefensie. Nu de hele andere kant opgegaan en veranderd in zijn klimaatopvattingen. Hij stelt dat de aarde gestopt is met opwarmen, na het bestuderen van de zon is zelfs gebleken dat die in een afkoelingsperiode zit. En CO2 is maar een kleine factor die bij zou dragen aan het opwarmen van de aarde. En CO2 is ook nodig als voedsel voor planten, doordat er meer CO2 in de lucht zit is de wereld zelfs groener geworden beweerd Richel. Dat de zeespiegel zal stijgen door smeltend ijs weerlegd Richel doordat deze al tienduizend jaar niet stijgt door CO2 en als een ijsklontje in een glas met drinken smelt de hoeveelheid in het glas ook niet stijgt. Als slot argument geeft Richel dat wij de mens nietig zijn in vergelijking met de gehele periode dat de aarde al bestaat met al zijn ups en downs. Bekijk zijn website.

Wijnand Duyvendak

Wijnand Duyvendak, voormalig lid van de Tweede Kamer voor GroenLinks. Nu actief voor de nieuwe milieubeweging 10:10. De betekenis: 10% minder CO2 uitstoot in 2010. Hij is ervan overtuigd dat er wel zeker sprake is van klimaatverandering en dat de mens hier iets aan kan doen. De argumenten die hij geeft zijn de volgende: Ja er is CO2 nodig voor mens en plant maar bij een teveel hieraan kan er niet geleefd worden. Kijk maar naar de planeet Venus.

CO2 houdt warmte vast en als de aarde 2-4 graden Celsius opwarmt kan dat ervoor zorgen dat het klimaat op hol slaat en er hierdoor bijvoorbeeld meer orkanen zullen ontstaan. De Noordpool zou naar verwachting eerst aan het eind van de 21ste eeuw gesmolten zijn, maar dat is nu naar verwachting al wellicht binnen het decennium. Dan hebben onder andere de ijsberen geen habitat meer. De zeespiegel zal binnen de 100 jaar met 6-8 meter stijgen met alle nadelige gevolgen van dien. Met de fossiele brandstoffen daar moeten we voorzichtiger en zuiniger mee omgaan. Met alle energie moeten wij zuiniger omgaan, pas daarna moeten wij de alternatieven doorvoeren. Ook Wijnand heeft een eigen website.

Aart van Veller

En de 25-jarige Aart van Veller. Hij is milieuondernemer, klimaatambassadeur en gesprekspartner van wereldleiders zoals Kofi Annan, Jan Peter Balkenende en Al Gore. Hij weet alles over duurzaamheid. Hij vertelde hoe wij kunnen bijdragen aan een groenere en duurzame wereld. Bekijk ook zijn website hiervoor.

 

Drie feiten:

  • CO2 in de atmosfeer is de laatste 250 jaar met  38% gestegen
  • De mens is verantwoordelijk voor deze stijging
  • Groen leven kan geld besparen en dat kan echt in de papieren gaan lopen. Dus doe je het niet voor het milieu, doe het dan voor je portemonnee!

Deze aflevering van Helder bekijken? Klik hier!

Document acties