Schoner gemeentelijk vervoer

15 maart 2010 - De gemeentelijke vervoersbedrijven in Amsterdam en Utrecht realiseren zich dat ook zij een steentje kunnen bijdragen aan een schonere omgeving in hun stad.

Amsterdam

In Amsterdam rijden alle trams en metro’s op groene stroom. Alle bussen bij het Gemeentelijk Vervoersbedrijf (GVB) hebben een roetfilter of een milieuvriendelijke motor. Ook worden er alternatieve brandstoffen getest zoals waterstof. Zo wordt de uitstoot van CO2 en fijnstof zoveel mogelijk beperkt. Dat draagt bij aan een betere luchtkwaliteit in de stad.

Utrecht

Ook in Utrecht gebruikt men groene stroom voor het vervoer. En de stadsbussen in Utrecht worden vervangen door schonere hybridebussen. Dat heeft het Bestuur Regio Utrecht (BRU) laten weten. Alle tweehonderd dieselbussen maken voor het eind van 2011 plaats voor exemplaren die rijden op een combinatie van een elektro- en een dieselmotor.

Hybridebussen

Een hybride brandstofcelbus gebruikt waterstof als energiebron: de waterstof wordt in de brandstofcel omgezet in energie (elektriciteit). Door de elektromotor is de bus geluidsarm en trillingvrij. En het mooie is dat uit de uitlaat alleen water komt.

Document acties