Kunstproject laat klimaatverandering zien

22 maart 2010 - De Haagse beeldhouwer Ap Verheggen start deze maand met een kunstproject op locatie waar de klimaatverandering grote invloed op heeft. In totaal gaat hij vier soortgelijke kunstprojecten uitvoeren.
Kunstproject laat klimaatverandering zien

Hondenslederijder van Ap Verheggen

Zijn eerste project is een beeld dat geplaatst wordt op een ijsberg aan de westkust van Groenland. Via een camera-verbinding en GPS is het werk ‘live’ te volgen tot de ijsberg gesmolten is en in zee verdwijnt. De reis kan in theorie twee jaar duren en eindigen voor de Amerikaanse oostkust.

Doel

Kunstenaar Ap Verheggen wil met zijn project ‘Cool(e)motion’ de aandacht vestigen op de gevolgen van klimaatverandering en de gevolgen daarvan.

Het doel is zichtbaar te maken hoe klimaatverandering grote gevolgen in een hoog tempo heeft op de lokale gemeenschappen in het poolgebied.

Eerste kunstproject

Het eerste beeld is een metershoge abstracte voorstelling van een hondenslederijder. Verheggen: “Normaal gesproken bepaalt de rijder wanneer de reis begint, waar hij naartoe gaat, en wanneer de reis ten einde is. Wij plaatsen de hondenslederijder op een ijsberg en laten zien dat de natuur bepaalt hoe de reis gaat verlopen.”

Het beeld is uitgevoerd in puur ijzer. Wanneer het beeld uiteindelijk in zee zal vallen, is er geen schade voor de natuur omdat het element ijzer van nature voorkomt in het ecosysteem van de oceaan.

Locatie

Het Groenlandse dorp Uummannaq, waar Verheggen zijn eerste beeld neerzet, ligt op een eiland midden in een fjord. De route die de ijsberg zal afleggen is afhankelijk van de weersomstandigheden. Hierdoor kan het kunstobject naar Canada of Amerika afdrijven op de smeltende ijsberg.

Andere kunstprojecten

Volgende beeldhouwwerken van Ap Verheggen in deze serie zullen de komende jaren geplaatst worden op locaties in Noord-Canada en op de smeltende permafrost in Siberië. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) steunt het project omdat het op een opmerkelijke manier aandacht vestigt op de opwarming van de aarde en de gevolgen daarvan voor mens en natuur.

 

Alles volgen? Kijk dan op deze site: www.coolemotion.org.

Document acties