Gorilla's in Centraal-Afrika nog steeds bedreigd

29 maart 2010 - De gorilla's in Centraal-Afrika worden nog steeds bedreigd door onder andere illegale houtkap en jagers die de mensapen doden voor hun vlees. Dat staat in een gezamenlijk rapport van de Verenigde Naties en Interpol dat woensdag 24 maart is gepubliceerd.

In 2002 verscheen er een rapport met de schatting dat in 2030 nog slechts 10% van de gorilla's zouden leven. Deze schatting is helaas te optimistisch geweest concludeert de Christian Nelleman van het milieuprogramma van de VN (UNEP).

Gevaren die de gorilla bedreigen

De gevaren die de gorilla met uitsterven bedrijgen zijn onder andere de toegenomen houtkap. Het hout van de houtkap is bestemd voor Azië en dan vooral voor China. Maar ook het grondgebied van de gorilla wordt ingenomen door de groeiende lokale bevolking. Daarnaast is het dodelijke ebola-virus ook een oorzaak van sterft onder gorilla's. Volgens UNEP-directeur Achim Steiner huren houthakkers stropers in om vluchtelingen en markten te voorzien van vlees van wilde dieren, waaronder van de gorilla.

Rapport

Het rapport roept de Europese en Aziatische bedrijven, die gebruik maken van dochterondernemingen om hout en andere grondstoffen te onttrekken aan Centraal-Afrika, beter op te letten op dit soort praktijken.

Gelukkig was er ook een lichtpuntje in het rapport te ontdekken. Namelijk onderzoek in een gebied in het oosten van Congo heeft het bestaan aangetoond van 750 voorheen onbekende, ernstig bedreigde laaglandgorilla's. Daarnaast is het aantal berggorilla's in de Virunga's, een grensoverschrijdend nationaal park, ten gevolge van stricte wetshandhaving sinds 2007 met 12% toegenomen.

Document acties