Gesjoemel met Paaseieren

19 april 2011 - De komende dagen zullen in Nederland miljoenen eieren verkocht worden vanwege de naderende Paasdagen. Volgens traditie worden deze eieren beschilderd voor ze gegeten worden. Veel mensen doen dit zelf, maar ook kant-en-klare voorgekookte en beschilderde eieren liggen in de winkels. De vrolijke kleurtjes van deze eieren hebben een groot nadeel: door de verf is de verplichte code - die informatie geeft over houderijsysteem en land van herkomst – vaak niet meer zichtbaar, en daar wordt misbruik van gemaakt.

De dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters deed internationaal onderzoek naar de herkomst van paaseieren. ‘Verschillende paaseieren bleken kooi-eieren die werden aangeboden als vrije-uitloopeieren,’ zegt campagnemedewerker Barbara van Genne. ‘Bij slechts een paar eieren, die heel fel geschilderd waren, was het stempel door de verf nog zichtbaar.’ Ook het land van herkomst bleek in veel gevallen niet te kloppen.

Voor consumenten die een diervriendelijke Pasen willen vieren, raadt Vier Voeters aan ook scharreleieren te mijden. ‘De term scharrelei klinkt wel heel diervriendelijk, maar het betekent enkel dat de kippen niet in kooien gehouden worden. In plaats daarvan zitten ze met grote aantallen in een schuur. Ze komen nooit buiten en krijgen dus nooit frisse lucht of zonlicht,’ aldus Van Genne. Kippen van vrije-uitloop en biologische houderijen kunnen wel naar buiten. Biologische eieren zijn te herkennen aan het stempel met code ‘0’ en vrije-uitloopeieren aan het stempel met code ‘1’.

Voorkom dierenleed en vermijd kooi- en scharreleieren met Pasen:

  • Koop alleen biologische producten of vrije-uitloopeieren (en verf ze zelf);
  • Koop geen kant-en-klare producten die eieren bevatten, tenzij het label aangeeft dat het om vrije-uitloopeieren gaat;
  • Eet niet overdreven veel eieren, want bij alle legkippenhouderijen worden haantjes gedood omdat ze geen eieren kunnen leggen.
Document acties