Een duurzame parksupermarkt

12 maart 2010 - Als het aan architect Jago van Bergen ligt komt er in Midden-Delfland een duurzame parksupermarkt. Het doel wat hierachter schuilt om de relatie tussen de mens en voedsel te herstellen. De mens weet namelijk steeds minder over hoe zijn voedsel geproduceerd word.

Als het aan architect Jago van Bergen ligt komt er in Midden-Delfland een duurzame park-supermarkt. Het doel wat hierachter schuilt om de relatie tussen de mens en voedsel te herstellen. De mens weet namelijk steeds minder over hoe zijn voedsel geproduceerd word.

Landschap en voedsel

‘‘Voedseldistributie heeft de steden gevormd. Let maar op de centrale plek voor markten en de (water)wegen er naar toe. Op hun beurt hebben de steden met hun grote vraag naar voedsel ook landschappen gevormd. Park Supermarkt wordt een landschap waar de inhoud van een hedendaagse supermarkt wordt verbouwd en verkocht: van vlees tot rijst, van koffie tot avocado’s, alles is er mogelijk”, aldus Jago van Bergen.

Initiatief Park Supermarkt

Provincie Zuid-Holland en het Haagse kunst- en architectuurcentrum Stroom vroegen aan Van Bergen om met iets te komen dat past in het meerjarige duurzaamheid programma Foodprint. Dat wordt Park Supermarkt: een landelijke supermarkt. In de duurzame park-supermarkt wordt voedsel niet alleen verkocht, maar ook geproduceerd. Het betreft een gebied van vier bij vier kilometer verdeeld in 12 kwadranten die elk overeenkomen met een productgroep. Van vis en vlees via zuivel, granen, groenten en fruit naar koffie/thee en suiker/cacao. In 2011 wilt Van Bergen beginnen met een proef van tien gevulde productschappen van de parksupermarkt.

Ontwerp Park Supermarkt

Voor het ontwerp van de parksuper kreeg Van Bergen in 2001 de Prix de Rome, de hoogste architectuurprijs in Nederland. Het ontwerp van de Parksupermarkt is op dit moment te zien in het Nederlands Architectuur Instituut in Rotterdam.

Lees hier een uitgebreid artikel over de parksupermarkt

Document acties