20 jaar JMA!

6 november 2011 - Op dinsdag 8 november bestaat JMA 20 jaar. Gefeliciteerd! Een overzichtje van onze geschiedenis...

Op 8 november 2011 is het precies 20 jaar geleden dat JMA het levenslicht heeft gezien. Laten we eens gaan kijken wat er allemaal is gebeurd het afgelopen 20 jaar.

1991: Naar aanleiding van de Nationale Milieu Actie die plaatsvond in de zomer van 1990 wilden drie Wageningse studenten (waaronder student Milieuhygiëne Jeroen Remmers) een stem geven aan de jongeren die zich zorgen maken over de toekomst van hun planeet. De jongerenvereniging Jongeren Milieu Aktief (JMA) is geboren!

´Voor al onze akties geldt uitdrukkelijk dat deze geweldloos en positief van aard zullen zijn!´

Jeroom Remmers
Initiatiefnemer Jongeren Milieu Aktief

 

De jaren ´90: JMA groeit al snel uit tot een vereniging met meer dan 15 lokale afdelingen van studenten en jongeren door heel Nederland. Door een landelijke manifestatie in Den Haag waarmee aandacht wordt gevraagd voor een ‘Maand Milieuvriendelijk Leven’ kan Nederland niet meer om JMA heen.

Naast een aantal landelijke acties zoals het ´anti-bekertjes comité´ en de rode en groene kaarten (jongeren delen rode en groene kaarten uit aan politiek en bedrijfsleven om de mate van duurzaamheid te beoordelen), zet JMA zich vooral lokaal in met prikkelende activiteiten en acties.

Eric BoeleIn dit prille begin zijn er acties vol passie. Zo trok Erik Boele met zijn hond Mischa een schooljaar (´92/´93) lang door Nederland om het milieu onder de aandacht te brengen van jongeren.

Door een subsidiestop in de midden jaren '90  kan JMA de medewerkers voor verschillende projecten zoals ecoNaction (een jongerennetwerk die zich inzet voor milieu) niet meer bekostigen. Een aantal jaren met gebrek aan financiële middelen, maar met een blijvend grote inzet van vrijwilligers, breekt aan. JMA blijft doorgaan met inspirerende projecten maar op kleinere schaal. Uiteindelijk neemt Milieudefensie JMA in 1999 onder haar hoede.

 

DMinister Pronke jaren ´00: JMA heeft behoefte aan een opleving na de ‘roarin’nineties’. Door middel van het succesvolle The Bet wordt JMA weer op de kaart gezet. The Bet is een project dat is uitgevoerd tussen 2000 en 2005 om jongeren bewust te maken van hun invloed op het milieu. De middelbare scholieren gaan een weddenschap aan met de overheid of het bedrijfsleven om 8% CO2 reductie te realiseren in hun leefomgeving in een periode van twee maanden. Het krijgt aandacht van pers en politiek en bekende Nederlanders als Erwin Kroll, Ali B en Giel Beelen. Minister Pronk tekent persoonlijk een The Bet contract.

Terugkijken is goed, maar we blijven niet stil staan. Natuurlijk gaan we door! Vorig jaar was er al de succesvolle Groen Pieten actie voor duurzame en eerlijke mobieltjes, in het kader van Make IT fair. Dit leverde een heel leuk filmpje op! Dit jaar zetten we KPN verder onder druk...

Er zijn op dit moment veel leuke projecten zoals het succesvolle Green Canteen, Mag het licht uit? en Food@Farm.

Green CanteenBij Green Canteen onderzoeken middelbare scholieren onderzoeken het voedsel in hun kantine. Hoe milieuvriendelijk is het daar eigenlijk?

Met 'Mag 't licht uit?' hebben JMA’ers in beeld gebracht welke bedrijven en instellingen hun lichten 's nachts aan laten staan. Binnenkort worden de confronterende resultaten gepubliceerd.

Food@FarmFood@Farm tenslotte is een project van JMA dat aan eerstejaarsstudenten de mogelijkheid  biedt om kennis te maken met de oorsprong van hun voedsel. Waar kan dit beter dan op de boerderij? Na een bezoek en een informatieve lezing gaan de studenten zelf aan de slag met een kookworkshop, én met het prachtige nieuwe EKOokboek, dat iedere deelnemer mee naar huis krijgt.

Maar... we gaan ook weer met nieuwe ideeën aan de slag zoals het project Vet Goed! waarmee we meer biologische varianten van populaire etenswaren in de winkel proberen te krijgen. Ook introduceren we het Groene Mannetje, waar jullie het komende jaar nog veel meer over zullen horen.

JMA bedankt al haar leden en donateurs voor de steun in de afgelopen 20 jaar.JMA bestuur 2011

Op naar de volgende groene 20 jaar! Wij blijven ons 100% inzetten. Jullie doen toch ook weer mee? Word lid of donateur en steun JMA!

En, vier deze bijzondere verjaardag mee tijdens het extra feestelijke JMA Kerstdiner op 18 december!

Liefs van het JMA bestuur 2011-2012

Document acties